Skibene

(ikke komplet oversigt over medlemsfartøjer)

“Sofie Mathilde”

Bygget 1941 ved Brdr. Rasmussen, Agersø, til fiskeskipper Aage Thorsen, Tejn. Fiskede en årrække under forskellige navne og ejere fra Borholm.
I 1984 blev skibet solgt til Nykøbing F, hvor hun drev fiskeri under navnet Balka indtil 2005. Skibet har siden gennemgået en omfattende renovering.

Værft: Brdr. Rasmussen, Agersø

Type: Rundgattet kutter

Rig: Gaffelrig

Maskin: Enkelt cyl. Hundested 45 hk

Skrogmål: 34,6 fod/ 10,55 meter

Bredde: 13,2 fod/4,02 meter

Dybgang: 5,1 fod/1,57 meter

Sejle: Storsejl, Fok, Mesan

 

Gefion L401 (Issefjordsbåd)

Gefion

Bygget i Frederikssund i 1910 hos Brødrene Andersen, som sejlskib med hjælpemotor.
En af de første kravelbyggede både fra Frederikssund og bygget med stor dam, der dengang var almindeligt.

Længde: 38 fod (11,6 m), Bredde 15 fod (4,6 m), Dybde: 6 fod (1,85 m).
Motor: 6 cyl. Volvo Penta 110 HK

Bygget til Hundested hvor H1317 “Gefion” i to generationer tilhørte den samme familie og deltog i mange forskellige fiskeriformer i Kattegat, Issefjorden og Østersøen, – bl.a. laksekroge i østlige Østersø og hummertejnefiskeri ved Hesselø og Lysegrunden. Har i en periode fungeret som postbåd til Hesselø. Sejlede fisk og grøntsager fra Nordsjælland til Gl. Strand i København under Første Verdenskrig.
Skiftet ejer i 1960, 1972 og 1980, stadig med Hundested som hjemhavn, men deltog nu ofte i tungefiskeriet på Vestkysten. Registreret i Lemvig som L401 i 1982.

Siden 1984 ejet af J. P. Hilligsoe og Henning Thøgersen, Lemvig. Fik nyt dæk og nye master i 1987. Fik Hundested-motoren udskiftet med en Volvo Penta i 1988. Oprindeligt jagtrigget, men nu galeaserigget med 2 gaffelsejl, gaffeltopsejl, fok og klyver. I alt ca. 65 kvm.

Fisket med garn langs den jyske vestkyst hovedsagligt torsk, tunger, rødspætter og kulmule. Udtaget af fiskeriet 1. december 2013 og registreret som tidligere fiskefartøj.
Optaget på Træskibs Sammenslutningen fartøjsliste.

Har hele perioden beholdt navnet “Gefion”.

 

“Solveig”

 

 

 

 

 

“Marina” blev i 2010 omdøbt til “Solveig” efter hun skiftede til ny ejerkreds i 2009.
Omdøbningen skete efter gammel skik.

Historien

Aalborg Søspejdere overtog 1992 ketchen “Marina”. “Marina” blev givet som gave til Det Danske Spejderkorps, der fra begyndelsen bad Aalborg Søspejdere stå for driften af skibet. Efter nogle år købte Aalborg Søspejdere skibet og har benyttet det til sejlads med spejdere fra området, som følgefartøj ved større togter og weekendturer. Herudover har det været benyttet af Klan Gasen selv, der er den gruppe af voksne søspejdere, der har varetaget den daglige drift og vedligehold af skibet.

Aalborg Søspejdere valgte at sælge “Marina”, da de havde brug for et sejlskib, der kunne give en mere udfordrende sejlads for seniorspejdere og ledere.

Fartøjet

Skibet er et smukt klassisk skib, der måler ca. 13,5 m i længden, ca. 4 m bred og vejer ca. 20 ton. Et meget stærkt skib bygget teak på stål og er fra 1962. Om bord er der 2 kahytter og en salon, et pantry og toilet med håndvask. Der er 4 faste sovepladser og 2 x 1½ soveplads i salon. Sejlføringen er storsejl, mesan, fok og genua. 130 hk Perkins motor og hydraulisk ankerspil.

“Solveig” var igennem en større og nødvendig renovering indvendig efter overtagelsen i august 2009.
Er i dag et familieeje og -projekt.
Hjemhavn er Lemvig.